IRC Forum Logo

 

Geri Git   IRCForumcu.Net > Eğitim > Sınavlar ve Hazırlık > KPSS


7 Adımda KPSS Çalışma Programınızı Hazırlayın!


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Mayıs 2022, 01:19   #1
 
TeKo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 04 Mayıs 2022

Mesajlar: 614
Konular: 217

Alınan Beğeni: 219
Yapılan Beğeni: 312
Standart 7 Adımda KPSS Çalışma Programınızı Hazırlayın!

7 Adımda KPSS Çalışma Programınızı Hazırlayın!


Her bireyin kendine has bir öğrenme karakteri vardır. Kimileri çok istemesine rağmen bir türlü dersin başına oturamaz, kimileri ise oturmasına rağmen nereden başlayacağını bilemez. Bazı öğrenciler; çok iyi olmasına rağmen ısrarla bildiği ders üzerinde durmaktadır, bazıları ise hiç bilmediği konunun çalışmalarına kendini kaptırarak bildiği konuların tekrarlarını ihmal etmektedir.

İşin aslı insanların biyolojik yapıları gereği farklılaşan bireysel öğrenme yapısında gizli. Gelin, olması gereken ders çalışma programınızı beraber oluşturalım!



1- Ders Çalışma Programı Öğrenme Karakterinize Uygun Olmalı



Sosyal Platformlarda fazlasıyla KPSS ders çalışma programları yer alır. Ama bunların hiçbiri sizin bireysel çalışma programınız değildir. O programı oluşturan kişinin hiçbir sorumluluğu olmayabilir, günün her saatini ders çalışmaya ayırabilir ya da matematik temeli çok iyi olduğundan ağırlığını Tarih’e, Türkçe’ ye verebilir. Sizin programınız sizin öğrenme yapınıza uygun olmalı. Saatlerini, soru sayılarını, ağırlığı vereceğiniz dersi mutlaka kişisel özelliklerinizle bağdaştırarak belirleyin. İyi olduğunuz derslerin tekrar ve soru çözümlerine ağırlığınızı verirken daha çok zorlandığınız derslerin konu çalışmalarına daha fazla zaman ayırmalısınız.



2- Çalışılan Her Konun Ardından Konuyla Alakalı En Az 40 Soru Çözülmeli



Yine öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biriyle devam edelim. Gün boyu çalışılan konular birbiri ardına sıralanırken; öğrenci soru çözümünü aklının ucuna dahi getirmiyor. Çünkü mantık tamamen şu: ‘’Konuyu bilirsem zaten sorularını çözerim.’’ Hayır, çözemezsiniz! Konuyu bilmek soru pratikliği kazanmak için yeterli bir kıstas değildir. Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın temelinde fazla soru çözmemek yatar. Saat kaç olursa olsun uykuya dalmadan önce mutlaka çalıştığınız konularla alakalı en az 40’ar soruyu çözüp kontrol etmeden günü tamamlamış olmanın rahatlığına kavuşmayın.



3- Günde En Az İki Farklı Derse Çalışılmalı



Yapılan hatalarla devam ediyoruz. ‘’ 1 günde tek bir derse çalışsam daha verimli olur.’’ Elbette olmaz. Siz o tek derse gün boyu kendinizi kaptırırken geride bıraktığınız onca ders için zaman daralmakta ve zihniniz siz farkında olmasanız da onlara ne zaman çalışacağının planlamasıyla meşgul olmaktadır. Yani ne doğru bir adım atıyoruz ne de o gün çalışılan dersten bir verim sağlıyoruz. Hangi alandan KPSS’ ye hazırlanırsanız hazırlanan günde en az iki farklı ders, hatta alanı olan adayların en az üç farklı ders çalışması gerekiyor. Örneğin bir öğretmen adayı için 1 günde çalışması gereken dersler: GYGK ‘dan 1 ders, EB’ den 1 ders, Alandan 1 ders olmalı ve bu dersleri çalışırken güne iyi olduğunuz dersle başlayıp motive olun ve en motive olduğunuz zaman diliminde kısa bir ara verip zorlandığınız derse geçin. O motivasyon zorlandığınız dersin de daha verimli geçmesini sağlayacaktır, unutmayın.



4- Aşırı Katı Bir Program Yapılarak Motivasyon Düşürülmemeli



Yapılan yanlışlardan biri de, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışmalar sonucu çalışmaları bırakmaktır. Planlı ve sakin bir şekilde devam edin. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer.



5- Programınız Fazla Esnek Değil, Gerçekçi Olmalı



Günde çözülen 10-20 soru sizi hızlandırmaz. Eksikleriniz çok fazlaysa günde 2 saatlik bir çalışmayla çok fazla yol kat edemezsiniz. Denemeleri süre tutarak çözmezseniz mental anlamda sınav provası yapmış olmazsınız. Bu ve benzeri örneklerden uzak durun. Daha gerçekçi olmalı, eksiklerin üzerine ciddi anlamda yoğunlaşmalı, çözdüğümüz soruları ve deneme sınavlarını fazlasıyla ciddiye almalı, eksiklerimiz fazlaysa ders çalışma saatimizi biraz daha arttırmalıyız. Daha gerçekçi program, daha gerçekçi bir başarı sağlar.



6- Konu Çalışmaları Mümkün Olduğunca; Kendi Cümlelerinizle Not Alarak, Tablolar Çizerek ve Sesli Anlatımlar Yaparak Tamamlanmalı



Beyin öyle bir yapıya sahiptir ki; siz içinizden konu okuyarak çalıştığınızı sanırsınız ama o çoktan hayal alemlerine dalmıştır ya da akşam ne yemek yiyeceğini düşünür, ya da başka bir şey… Ama sesli bir şekilde kendi kendinize ya da bir başkasına anlattığınız konularda beyninizin başka bir şey düşünme ihtimali yoktur. Bire bir kitaptan ya da videodan geçirdiğiniz notlarda da aynı şey geçerlidir. Beyni ne kadar hazıra alıştırırsanız, kaydetme işlevini o kadar yitirir. Ama düşünmeye zorladığınızda kaydedilme işlemi sandığınızdan çok daha hızlı ve kolay olur. Kendi cümlelerinizle alınan notlar çizilen tablolar öğrenme üzerine oldukça etkilidir.



7- Ve mutlaka programda istikrar sağlanmalı; kişi, her günün sonunda programa uyabilmiş olmanın haklı gururunu yaşamalı!



İnsan psikolojisi hangi eylemi yapacaksa yapsın önden faydayı görebilirse başlar ve sürekliliği sağlar. Bu durum sadece ders çalışma eylemi için geçerli değildir. Kişi, temizlik yapacağı zaman da, lezzetli bir yemek yiyeceği zaman da, hatta film dizi izleyeceği zamanlarda bile farkına bile varmadan önceden faydayı analiz eder. Eğer fayda görebileceğini hissederse eylemi gerçekleştirir ve sürdürür. Başlamak için faydalı olacağına kendinizi önden inandırmalı, istikrarı korumak içinse her günün sonunda gördüğünüz faydayı kendinize kanıtlayarak kendinizle gurur duymalısınız. Çünkü siz zor olanı başardınız ve bu sınavı kazanma yolunda gereken her şeyi eksiksiz yaptınız. Şimdiden meslek hayatınızda başarılar, yolunuz açık olsun

__________________
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
TeKo isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer imleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası TeKo KPSS 0 07 Mayıs 2022 01:14
KPSS-2022/7: Karayolları Genel Müdürlüğünün Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yap TeKo KPSS 0 07 Mayıs 2022 01:07
Kpss öğretmenlik alan bilgisi testi TeKo KPSS 0 07 Mayıs 2022 00:22
KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı TeKo KPSS 2 07 Mayıs 2022 00:14
En sevdiğin çalışma şekli ne? SosiN DuyguYerim.Net Paylaşımları 1 18 Nisan 2022 02:03


Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

IRCForumcu.Net, lisanslı vBulletin kullanmaktadır.

IRCForumcu.Net; 5651 sayılı kanuna göre yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Dolayısıyla forumdaki içeriklerden ilgili içeriği paylaşan üyeler sorumludur. Hukuka aykırı içerik bildirimleri için İLETİŞİM linkinden bildirim gönderebilirsiniz.



Yukari