IRC Forum Logo

 

Geri Git   IRCForumcu.Net > Genel Bilgiler > Kültür & Sanat > Film Analizleri


12 Yıllık Esaret


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2022, 23:15   #1
Avatar Yok
 
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2022
Nereden: Trabzon
Mesajlar: 1.052
Konular: 410
IRC: hevesim.net
Alınan Beğeni: 339
Yapılan Beğeni: 285
Standart 12 Yıllık Esaret

12 Yıllık Esaret

Yazan : Pelin HELVACI

Yönetmen
Steve McQueen
Senarist

Oyuncular
Chiwetel Ejiofor
Michael Fassbender
Brad Pitt

Tür
biyografi, drama

Yapım
144dk. Abd, 2014

Film, 1853’te yazılan aynı adlı otobiyografiden uyarlama olduğu için tarihi bir yönü de var.

(Lupita Nyong’o) ve ‘En iyi senaryo’ (John Ridley) dallarında Oscar ödülü kazanan 12 Years a Slave,
Amerikan İç Savaşı (1860-65) öncesinde New York’tan kaçırılarak satılan Solomon Northup’ın Köle Platt’a dönüşmesini anlatıyor. Filmin, 1853’te yazılan aynı adlı otobiyografiden uyarlama olduğu için tarihi bir yönü de var.

Filmde diğer orta-sınıf arazi sahipleriyle karşılaştırıldığında, daha adil ve insancıl olan ‘sahip’ (master) Ford’un (Benedict Cumberbatch), borcu yüzünden Platt’i Edwin Epps’e (Michael Fassbender) satmasıyla plantasyonlarda çalışan kölelerin yaşadığı işkence ve sömürüyü görüyoruz. Platt’in, okuma-yazma bilmesi ve pasif mücadele yolunu izlemesi, onu diğerlerinden ayırır ve hayatı, tanıştığı Kanadalı Bass’tan (Brad Pitt) bir istekte bulunmasıyla değişir. Ana hikâyenin yanında, tarlada pamuk toplarken söylenilen başta Roll Johny, Roll gibi ağıtlar ve melodiler de, dini unsurlar da taşıyan protest müziğin başlaması hakkında bir fikir veriyor.

Solomon Northup, gerçek hayatta kölelikten kurtulduktan sonra hayatının sonuna kadar kölelik karşıtı hareketin içinde yer alır. İngiltere’de 1833’te kaldırılan kölelik, Fransız sömürgelerinde 1865’te, Amerika’da 1865’te kaldırıldı. Osmanlı Devleti’nde ise Tanzimat reformlarıyla Batı değerlerinin nüfuz etmesiyle çeşitli kaynaklara göre 1840’larda kaldırıldı. Birleşmiş Milletler tarafından 2 Aralık’ın Uluslararası Köleliği Kaldırma (International Day for Abolution of Slavery) günü ilan edilmesi, bu kavramın, modern dünyada insan kaçakçılığı, düşük ücretle çalıştırma, çocuk işçiliği ve eşitsizlik gibi unsurlarla isim değiştirerek varlığını devam ettirdiğini hatırlatıyor. Çoğu zaman kâğıt üzerinde kalsa da, insan haklarının güvence altına alınmasında evrensel normların önemli bir rolü var. Filmdeki bir replik de bunu güzel bir şekilde özetliyor: “Kanunlar değişebilir, ama uluslararası kurallar kalıcıdır.” 12 Years a Slave’in 2014’te Oscar kazanmasından sonra, 21. yüzyılda, çağın dönüştürdüğü ölçüde, benzer bir hikâye işleyen Moonlight’ın 2016’da ödül kazanması, yeni açılımlarla mücadele hikâyelerinin bitmeyeceğinin bir işareti. Her iki filmin de yönetmeninin Afrikalı Amerikalı olduğunu ve 1960-1980 arasında doğan genç kuşaktan olduğunu belirtelim.
Filmde gördüğümüz ev, ahır, müştemilat gibi 19. yüzyıl ikinci yarısına has yerleşimin bir örneği, benim de gezme şansı bulduğum açık hava müzesi (living history park) Amerika’nın Arkansas eyaletinde Little Rock’ta bulunuyor.

Ayrıca BBC için hazırlanan, Michael Portillo’nun 1879’da yazılmış tarihi bir rehberin eşliğinde Amerika’yı baştan başa dolaştığı Great American Railroad Journeys belgeselinde Virginia bölümü de dönemin insanlarının canlandırıldığı bir açıkhava müzesini gösteriyor. (1. Sezon, 15. Bölüm) Ülkemizde görmediğimiz bu tip canlı ve interaktif müzelerle, tarih, kitaplardan çıkıp gerçek hayatta canlandırılıyor ve bilgi, işlenmiş bir şekilde ziyaretçinin aklında kalıyor


__________________
[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]

[Foruma üye olmadığınız sürece forum içeriğindeki bağlantıları görüntüleyemezsiniz. Foruma üye olmak için TIKLAYIN!]
MaRia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer imleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

IRCForumcu.Net, lisanslı vBulletin kullanmaktadır.

IRCForumcu.Net; 5651 sayılı kanuna göre yer sağlayıcı bir forum sitesidir. Dolayısıyla forumdaki içeriklerden ilgili içeriği paylaşan üyeler sorumludur. Hukuka aykırı içerik bildirimleri için İLETİŞİM linkinden bildirim gönderebilirsiniz.



Yukari